EINDHOVEN - Automobilisten moeten zaterdag en zondag ernstig rekening houden met opstoppingen in met name het zuiden van Nederland. Door wegwerkzaamheden op de A2 rond Eindhoven kunnen vakantiegangers die dit weekeinde vertrekken flinke vertraging oplopen door files.

Sinds vrijdagavond is tot maandag 05.30 uur de weg in beide richtingen afgesloten tussen het knooppunt Batadorp en de afrit Veldhoven. De afsluiting heeft te maken met de sloop van een viaduct over de A2 bij de afslag naar Eindhoven-Airport.

De afsluiting valt samen met het aanbreken van schoolvakanties in de noordelijke provincies en in Overijssel, Flevoland en Noord-Holland. Voor ruim 750.000 Nederlanders breekt daarmee de zomervakantie aan. Ongeveer de helft van hen vertrekt naar het buitenland.

Trein

Rijkswaterstaat en de ANWB raden weggebruikers met klem aan de A2 bij Eindhoven dit weekeinde te mijden. Rijkswaterstaat biedt zaterdag en zondag goedkope treinkaartjes aan voor het traject tussen de centrale stations van Eindhoven en Den Bosch en alle tussenliggende stops om mensen te ontmoedigen in de auto te stappen.

De ANWB raadt vakantiegangers richting Frankrijk en Spanje aan om te rijden via Breda. Verkeer naar Duitsland kan beter rijden via Hengelo, Arnhem of Nijmegen.

Ridderkerk

Ook op andere punten verwacht Rijkswaterstaat overlast door wegwerkzaamheden. Zo is op de A16 de parallelbaan tussen de knooppunten Ridderkerk en het Terbregseplein in noordelijke richting tot maandagochtend afgesloten.

Op de A9 bij Amsterdam zijn van vrijdag tot en met 19 augustus vanwege wegwerkzaamheden maar drie versmalde rijstroken beschikbaar tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht.