HOENDERLOO - De politie heeft woensdag in Hoenderloo een groep militairen aangezien voor bankovervallers en hen omsingeld en onder schot genomen. De verdachten bleken reservisten van het Korps Nationale Reserve (Natres), die bezig waren met een oefening op de Veluwe.

De politie reageerde op een getuige die drie gewapende mannen met bivakmutsen meende te hebben gezien in de omgeving van de Rabobank in Hoenderloo. Voorzien van kogelwerende vesten gingen meerdere agenten naar de locatie en alle wegen naar het Gelderse dorp bij Apeldoorn werden afgesloten. De drie mannen werden gevonden, onopvallend benaderd en onder schot genomen. Ook werd de verdachten verteld dat ze omsingeld waren en dat ze aan alle bevelen moesten voldoen.

Militaire oefening

De drie mannen werkten mee, maar wisten al snel duidelijk te maken geen plannen voor een bankoverval te hebben. De militairen waren bezig met een oefening en hadden daarom geweren bij zich. Ook hadden ze hun gezichten besmeurd, waardoor het leek alsof ze bivakmutsen droegen.

De politie heeft het voorval besproken met de luchtmobiele brigade en de Koninklijke Marechaussee om dergelijke consternatie in de toekomst te voorkomen. "Want de schrik zat er zowel bij de agenten als bij de drie militairen goed in", aldus een woordvoerder van de politie.