LONDEN - Het Irak-beleid van Britse premier Blair heeft woensdagavond ondanks weerstand binnen zijn eigen Labourpartij uiteindelijk de steun gekregen van een forse meerderheid van het Lagerhuis.

In totaal 434 afgevaardigden stemden voor een motie waarin de regering steun vraagt voor de ontwapening van Irak via de Verenigde Naties. Deze motie spreekt alleen over een "laatste kans" voor Irak en maakt geen melding van een eventuele oorlog.

Veel tegenstemmers Labourpartij

Onder de tegenstemmers waren veel leden van Blairs eigen Labourpartij. Naar verluidt heeft een kwart van de 412 leden tellende Labourfractie zich tegen de premier gekeerd. Britse media omschreven dat als de "grootste revolte" tegen de eerste minister in zijn bijna zesjarige ambtstermijn. Politieke waarnemers wezen er evenwel ook op dat Blair zijn pro-Amerikaanse lijn inzake Irak met relatief gemak door het parlement heeft geloodst.

Tijdens het debat kwam ook een amendement op de motie in stemming waarin staat dat er nog onvoldoende bewijzen zijn tegen Irak om een oorlog te rechtvaardigen. Hiertegen stemden 393 leden en 199 voor. Ook hier waren veel Labourleden die afstand namen van de regering.