ROTTERDAM - De kwaliteit van de haring verkocht door Nederlandse vishandelaren is in veel gevallen ver onder de maat. Dat blijkt uit de jaarlijkse haringtest die het AD zaterdag publiceert.

In bijna de helft van de gevallen krijgt de klant een haring voorgeschoteld die de toets der kritiek niet kan doorstaan.

De krant testte begin deze maand bij 102 viswinkels verspreid over heel Nederland de kwaliteit van de haringen. Uit het rapport van de 26e Nationale Haringtest blijkt dat van al die zaken er slechts 45 een voldoende halen.

Bedorven

"Visdetaillisten maken er bij de verkoop van de Hollandse Nieuwe dit jaar een potje van", zo stelt de krant. "Bedorven haring, haring die rans is, slecht schoongemaakt vol graten en ingewanden, het gaat allemaal in groten getale over de toonbank."

Vaker dan ooit dan gaven de keurmeesters van de test, Aad Taal en Martin Gouda, een laag cijfer. In zestien gevallen eindigde een viswinkel met 0 punten in het klassement. Ruim dertig zaken deden het weliswaar iets minder slecht, maar behaalden nog maar hoogstens een 3,5 als eindwaardering.

Bokito

De kritiek in het juryrapport is dan ook niet van de lucht. "Suggestie voor Blijdorp. Leg een dergelijke haring voor zijn kooi, Bokito zal achteruit deinzen en nooit meer de behoefte hebben om weg te komen", zo luidt het oordeel over een van de zaken die wordt beoordeeld met nul punten.

Winnaar van de test is dit jaar Visgilde Oosterschelde uit Bergen op Zoom. "Mensen, ga kijken en proeven. Dit maak je niet vaak mee", zo oordeelt de jury. De zaak Monika's Snacks in Rotterdam komt als slechtste uit de bus. "Dit proeven wij niet", zo stellen de keurmeesters. "Want anders zitten wij de rest van de dag op het toilet. Doodziek wordt je van dit soort wantoestanden."

Aangeslagen

De eigenaresse van de snackbar zegt "ontzettend aangeslagen" te zijn door de uitslag. Normaal verkoopt ze helemaal geen haring, vertelt ze, maar ze wilde haar klanten eens wat extra keuze bieden bij de broodjes. "Ik ben te goeder trouw en snap niet waar ze dit op baseren. We hebben nooit problemen gehad met de warenwet. En dan komen er een paar van die mannen en is 18 jaar werk naar de klote. Ik slaap niet meer door de stress. Er komt bij mij geen haring meer in."

De eigenaar van een Spakenburgse vishandel die ook onderaan de lijst staat, is "diep terneergeslagen" en "verbijsterd". "Je zou er depressief van worden. Je doet jaren je best op de kwaliteit van je product. Heel veel klanten roemen onze haring. En dan komt dit in de krant en je kunt er niks tegen doen. Maar je zou ze wat aan willen doen."

Bedreigd

De test deed op voorhand al stof opwaaien. De opstellers, de beide keurmeesters en redacteur Paul Hovius, werden in anonieme brieven, gericht aan de krant, met de dood bedreigd als de uitkomsten zouden worden gepubliceerd.