RIJSWIJK - Een vreemdeling die in bewaring zat, heeft vorige maand aan een gevangenenvervoer naar de rechtbank een dwarslaesie overgehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van het Korps landelijk politiediensten (Klpd) vrijdag.

Het busje waarin deze persoon werd getransporteerd, raakte betrokken bij een ongeluk op de A4 en beschikte voor de gedetineerden niet over gordels.

Ontheffing

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie hebben voertuigen die justitie bij gevangenentransport inzet, een speciale ontheffing voor het gebruik van riemen. Dat komt omdat gevangenen en vreemdelingen zichzelf daarmee kunnen verwonden.

Toch bekijkt het departement nu of er alternatieven te vinden zijn om de veiligheid van gedetineerden bij gevangenentransporten te verbeteren. Aanleiding daarvoor is een recent onderzoek naar dit soort vervoer. Hierin bevelen de onderzoekers het ministerie van Justitie aan om naar alternatieven voor gordels te zoeken.

"Daar zijn we nu mee bezig", vertelt de zegsman van justitie. "We weten nog niet wat het alternatief gaat worden."

Ongeluk

Bij het ongeluk bij Hoogmade raakten nog twee andere vreemdelingen en twee personeelsleden van justitie gewond. Ook de Belgische chauffeur van de vrachtwagen die op het gevangenenbusje inreed dat achteraan in een file stond, liep letsel op.