ASSEN - De rechtbank in Assen heeft vrijdag de 46-jarige Henk van D. uit Nieuw-Buinen veroordeeld tot twintig jaar cel en tbs voor de moord op en verkrachting van Suzanne Wisman.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2108 De rechters vinden ontvoering niet bewezen. Het meisje uit Tweede Exloërmond was 12 jaar oud toen het noodlot haar trof.

De aanklager eiste twee weken geleden nog de na levenslang zwaarste gevangenisstraf van dertig jaar, omdat Van D. door het PBC verminderd toerekeningsvatbaar is verklaard.

Bovendien is volgens hem van een intensieve psychische behandeling op termijn enig effect te verwachten, zo motiveerde de officier van justitie toen zijn strafeis. Verder heeft de verdachte niet eerder een lange celstraf uitgezeten.

Levenslang

Als deze redenen niet aanwezig waren geweest, had aanklager J. van den Broek waarschijnlijk levenslang geëist. "De roep om levenslang is groot in deze zaak", constateerde hij eerder.

Op dinsdag 12 december had Van D. ruzie met zijn vrouw. Toen die aankondigde dat ze een tijdje bij hem weg wilde, zag de Nieuw-Buiner het niet meer zitten. Hij ging rondrijden met zijn camper en besloot zelfmoord te plegen met medicijnen.

Navertellen

Suzanne mocht het niet navertellen wat van D. allemaal met haar had gedaan en daarom doodde hij haar, concluderen de rechters. Zelf verklaarde de man dat hij haar mishandelde en doodde omdat hij woedend op haar was geworden toen ze hem voor pedofiel uitmaakte.

De rechtbank vindt het echter ongeloofwaardig dat het meisje dat heeft gedaan, omdat "Suzanne de situatie als uitzonderlijk bedreigend en beangstigend moet hebben ervaren". Bovendien had hij haar al voor het vermeende uitschelden geslagen en geschopt. "Het is nauwelijks voorstelbaar dat zij hem daarna nog meermalen heeft uitgemaakt voor pedofiel", aldus de rechtbank.

Bewezen

De ontvoering is niet bewezen verklaard, omdat volgens de rechtbank het verhaal van Van D. daarvoor het enige bewijsmateriaal is. Slechts op basis daarvan kan zij hem niet veroordelen, zegt voorzitter J. Schoemaker. Hij benadrukt dat dit alles niet betekent dat Suzanne vrijwillig met de man is meegegaan.

Het PBC typeert de man uit Nieuw-Buinen als een zwakbegaafd mens met een gestoorde persoonlijkheid. Hij wist wel dat het niet deugde wat hij deed, maar kon het door zijn geestelijke toestand toch niet laten, zo staat in het rapport. De psychologen en psychiaters van het PBC vrezen dat de kans op herhaling groot is als Van D. niet wordt behandeld.

Hoekman

Persofficier J. Hoekman geeft aan dat het OM vindt dat er "een groot gat" zit tussen de eis en het vonnis. "Je ziet dat de rechtbank meer de nadruk legt op psychische behandeling in plaats van vergelding, zoals het OM deed." Maar het is nog niet zeker dat de aanklager in hoger beroep gaat.

"Daarvoor moeten we eerst het vonnis goed bestuderen." Ook de vrijspraak van ontvoering zou een reden voor hoger beroep kunnen zijn, aldus Hoekman.

Verrassing

Of Van D. zelf naar het gerechtshof stapt is evenmin duidelijk. Zijn advocaat, H. Klopstra, moet die mogelijkheid nog met hem bespreken. De uitspraak van de rechtbank kwam voor Klopstra niet als een verrassing, zei hij. "Als je kijkt naar vergelijkbare zaken, dan is twintig jaar een normale straf."