LONDEN - Een donkere man wiens sperma abuisievelijk werd gebruikt bij de bevruchting van een blanke vrouw is officieel de vader van haar kind, maar hij krijgt geen voogdij. Een rechtbank in Engeland heeft woensdag bepaald dat de tweeling met een gemengde huidskleur bij de moeder blijft en dat haar echtgenoot de tweeling kan adopteren.

Het juridische touwtrekken over de tweeling is ontstaan door een fout in een ziekenhuis in Leeds, waar sperma werd verwisseld. De moeder ontving niet het sperma van haar echtgenoot, maar van de donkere, inmiddels legale, vader van de tweeling.

Het is de eerste zaak in zijn soort in Groot-Brittannië. De wet voorziet niet in de vergissing die in Leeds is gemaakt. De vader van een reageerbuisbaby is automatisch de echtgenoot van de moeder indien hij met de bevruchting heeft ingestemd.

Aangezien in deze zaak de echtgenoot nageslacht van zijn eigen sperma verwachtte, stelden advocaten dat hij niet instemde en dus de vader niet was. Dat is bevestigd door de rechters, maar de tweeling blijft bij de blanke moeder en haar echtgenoot. Het echtpaar gaat in beroep om allebei legaal ouder te kunnen worden.