AMSTERDAM - Een 39-jarige man uit Eindhoven is opgepakt voor het afpersen van de ouders van de vermiste Britse kleuter Madeleine McCann. Volgens het Openbaar Ministerie eiste hij twee miljoen euro van de ouders van het 4-jarige meisje, dat sinds mei wordt vermist.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2105 Madeleine McCann verdween tijdens een vakantie in de Portugese Algarve.

De Eindhovenaar verstuurde sinds 14 juni zes e-mails aan de ouders, stelt het OM. Hij zei daarin te weten waar Madeleine en haar ontvoerders zijn. In ruil voor die informatie wilde hij twee miljoen euro.

De man stuurde de e-mails vanuit een vestiging van het Centrum voor Werk en Inkomen en een internetcafé in de Brabantse stad, licht justitie toe. Het CWI heeft computers waarop werklozen vacatures kunnen bekijken.

Verzonnen

De recherche startte een onderzoek op verzoek van de Britse en Portugese autoriteiten. De man heeft na zijn arrestatie woensdagmiddag verklaard dat hij alles heeft verzonnen, meldt het OM. Hij zou uit verveling met de gevoelens van de ouders van Madeleine hebben gespeeld.

Geld

Het OM denkt dat het hem om het geld ging, maar de verdachte zegt dat hij er niet op had gerekend geld te krijgen. De Eindhovenaar heeft volgens het OM niets te maken met de verdwijning van de kleuter.

De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die zal bepalen of hij gedurende het onderzoek nog veertien dagen langer wordt vastgehouden.

Verblijfplaats

De Nederlander is niet de enige die heeft geprobeerd het Britse stel af te persen. Eind vorige maand werd in Spanje een 61-jarige Italiaan opgepakt. Ook hij bood hen informatie aan over de verblijfplaats in ruil voor geld.

Hij zit in de cel in afwachting van zijn uitlevering aan Frankrijk. Daar wordt hij gezocht op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie.

Aandacht

De ouders van Madeleine, die eerder in Amsterdam woonden, waren een maand geleden in Nederland om aandacht te vragen voor de zaak. Zij riepen de hulp in van Nederlanders die op vakantie gaan in de Algarve.