AMSTERDAM - De gemeente Utrecht heeft nog geen harde bewijzen van seksueel misbruik op grote schaal onder jongeren van Marokkaanse afkomst. Dat liet burgemeester Brouwer weten in een spoeddebat van de gemeenteraad over seksueel misbruik in de wijk Overvecht, zo meldt de NOS vrijdag.

Volgens Brouwer zijn er wel signalen dat Marokkaanse jongens van rond de 12 geweld gebruiken tegen jonge kinderen en hen seksueel misbruiken, maar er is maar één keer aangifte gedaan. Veel raadsleden denken dat er meer speelt.

Vorige week luidde de Utrechtse PvdA-fractie de noodklok over de 'terreur' door Marokkaanse jongens. Volgens PvdA-raadslid Bouchra Dibi maakt een groepje van zes tot acht jongens al zeker een jaar seksueel misbruik van tientallen jonge, eveneens Marokkaanse, kinderen van 8, 9 en 10 jaar.

Aangifte

Volgens Dibi, die met ouders van zowel 'daders' als 'slachtoffers' sprak, durven veel ouders geen aangifte te doen.

"Kinderen worden de bosjes ingetrokken, onderbroeken worden uitgedaan, geslachtsdelen worden getoond. Het is een taboe binnen de Marokkaanse gemeenschap. Er zijn veel drempels en angst. De mensen zijn bang voor ruzies met de ouders, de moeders zijn bang voor hun eigen familie."

Feiten

In het Stadsblad Utrecht liet Dibi woensdag weten dat er nog niet genoeg feiten zijn om in te grijpen. "Alleen op basis van signalen zou je al actie moeten ondernemen in zo'n ernstige zaak, maar dat wordt nog niet gedaan."

Dibi vindt de politie "een doorn in het oog". "Die jongens zijn minderjarig, de politie zegt dat ze daar niets mee kunnen. Ze kijken alleen maar formeel naar de zaak, maar ze kunnen ook de kinderbescherming inschakelen."

Maatregelen.

Het PvdA-raadslid pleit voor harde maatregelen. Ze wil dat de daders hard aangepakt worden. Daarnaast meent ze dat anoniem aangifte doen al een oplossing zou kunnen zijn.