AMSTERDAM - De Turken krijgen een referendum over de vraag of de president voortaan direct door het volk moet worden gekozen of, zoals nu, indirect door het parlement. Het Turkse constitutionele hof heeft hier de weg donderdag voor vrij gemaakt. De Turkse regering wil de volksraadpleging in oktober houden.

Het hof schaarde zich met de beslissing achter de regering van premier Recep Tayyip Erdogan, en stelde president Ahmet Necdet Sezer in het ongelijk.

Ongeldig

Sezer was, met steun van de oppositie, naar het hof gestapt om een grondwetswijziging die rechtstreekse presidentsverkiezingen mogelijk maakt, ongeldig te laten verklaren. Het parlement, dat de grondwetswijziging in mei doorvoerde, had volgens Sezer niet de juiste procedures gevolgd.

De president had eerder geweigerd zijn handtekening te zetten onder de wijziging, waarna hem niets anders restte dan een referendum over de kwestie te laten uitschrijven. Sezer hoopte echter dat het constitutionele hof het parlementsbesluit zou vernietigen, zodat de hele wet ongeldig zou zijn en het referendum niet meer zou doorgaan.

De op islamitische leest geschoeide regering-Erdogan besloot de procedure voor de presidentsverkiezing te veranderen nadat de seculiere oppositie met steun van het constitutionele hof had weten te verhinderen dat minister van buitenlandse zaken Abdullah Gül tot president zou worden gekozen. Er zijn voor 22 juli ook vervroegde parlementsverkiezingen uitgeschreven.

Instabiliteit

Sezer, een secularist, is tegen de directe presidentsverkiezingen omdat hij vreest dat een staatshoofd met de rechtstreekse steun van het volk achter zich op gespannen voet zou kunnen komen te staan met de premier, wat tot instabiliteit van het politieke stelsel zou leiden.