AMSTERDAM - Een voormalige SS'er die een drievoudige moord heeft bekend, hoeft wegens een juridische fout uit 1949 toch niet de gevangenis in. Het gerechtshof in Keulen heeft een 58 jaar oud Nederlands vonnis nietig verklaard. Dat heeft de leiding van het strafhof donderdag meegedeeld.

De 86-jarige man, die nu in de buurt van Aken woont, heeft toegegeven als lid van de SS drie mensen te hebben doodgeschoten. Dit zou hij in 1944 in Breda, Voorschoten en Wassenaar hebben gedaan bij een wraakoefening tegen het Nederlandse verzet.

De man wist in 1947 uit zijn gevangenschap in Nederland te ontsnappen en vluchtte naar Duitsland, waar hij in de omgeving van Aken werk vond als mijnwerker. Een Amsterdams oorlogstribunaal veroordeelde de man in 1949 bij verstek ter dood. Die straf werd later omgezet in levenslange gevangenisstraf.

Niet geldig

Het Keulse hof bepaalde echter dat dat vonnis in Duitsland niet geldig is, omdat de voormalig SS'er in Nederland nooit een eerlijke verdediging heeft kunnen voeren. Tijdens de aanvankelijke verhoren voerde de SS'er aan dat hij weliswaar gewetensbezwaar had, maar uiteindelijk slechts een bevel opvolgde.

Het gerechtshof heeft met deze uitspraak de beslissing van het kantongerecht van Aken uit februari vernietigd. Dat had bepaald dat de bejaarde man wel degelijk de cel in moest.

Onbevredigend

Het hof noemde de eigen uitspraak 'onbevredigend', omdat de man nu niet voor zijn daden ter verantwoording wordt geroepen. Maar het grondrecht voor een eerlijk proces gaat nu eenmaal ook op voor de vervolging van nazi-onrecht, stelde het hof.