DEN HAAG - Twee inspectiediensten gaan onderzoek doen naar een fatale steekpartij in Rotterdam, waarbij begin vorige maand een 18-jarige jongen om het leven kwam. De verdachte had tot kort voor het incident in de jeugdgevangenis gezeten en was onder voorwaarden op vrije voeten.

Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) heeft de Tweede Kamer donderdag gemeld dat zij de Inspectie voor de Sanctietoepassing en de Inspectie Jeugdzorg naar de zaak laat kijken. "Dat mogelijk een zeer ernstige recidive zo kort volgt op een periode van jeugddetentie en tijdens een proeftijd plaatsvindt, is voor mij aanleiding het verloop van het justitiële traject zorgvuldig in beeld te brengen."

Albayrak wil weten of de instanties die de verdachte eerder begeleidden hun rol goed hebben ingevuld. Met die onderzoeksopdracht heeft ze de twee inspectiediensten aan het werk gezet. De inspecteurs kunnen met aanbevelingen komen voor verbeteringen van de bestaande praktijk.

Opschudding

De dodelijke steekpartij in Rotterdam-Zuid heeft voor veel opschudding gezorgd. Het slachtoffer werd neergestoken na een opmerking over het stelen van een fiets. De jongen zag de verdachte rijden op een fiets die enkele dagen daarvoor was gestolen. Een van zijn vrienden herkende de fiets als de zijne. Ze spraken de verdachte aan en in de onenigheid die ontstond, werd een mes getrokken.

De staatssecretaris meldt dat de tragische zaak haar bijzondere aandacht heeft. Wel wijst ze erop dat het onderzoek nog niet is afgerond en de aangehouden verdachte nog niet is veroordeeld.