ISLAMABAD - De radicale koranstudenten die zich nog ophouden in de belegerde Rode Moskee in Islamabad zijn bereid zich over te geven. Dat heeft plaatsvervangend leider Abdul Rashid Ghazi donderdag vanuit de moskee gezegd in een telefonisch interview met een Pakistaans televisiestation. "Ik doe dit aanbod om de levens van de studenten te redden", aldus Rashid Ghazi.

In de Rode Moskee in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad hebben zich nog tientallen militante koranstudenten verschanst. Ze gijzelen honderden mensen onder wie vrouwen en kinderen.

Volgens lokale media hebben commando's het gebedshuis omsingeld. Cobra-gevechtshelikopters vlogen laag over het complex. Al in de ochtend voerden ordetroepen in de Pakistaanse hoofdstad de druk op met waarschuwingsschoten bij het omstreden gebedshuis.

Explosieven

's Middags hebben Pakistaanse veiligheidstroepen vermoedelijk met explosieven gaten geslagen in de buitenste muren van het complex van de Rode Moskee. De autoriteiten wilden de druk opvoeren, zodat de tientallen radicale koranstudenten die nog binnen waren, zich zouden overgeven, wat volgens Ghazi het geval is.

Militairen forceerden donderdagochtend een toegangspoort van de sinds dinsdag belegerde Rode Moskee. De veiligheidstroepen brachten rondom het complex pantservoertuigen in stelling. Ook werden eenheden vervangen. Journalisten en bezorgde ouders van studenten kregen te horen dat ze de omgeving van de Rode Moskee moesten verlaten. Tot dusver hebben al bijna 1300 studenten zich overgegeven.

De koranstudenten, die de Taliban-strijders in Afghanistan steunen, bestormden dinsdag twee overheidsgebouwen. Ook staken gemaskerde extremisten politiebureaus in brand. Tientallen mannen met knuppels en vrouwen in boerka's vielen de politie aan.

Uitvalsbasis

De Rode Moskee geldt als een uitvalsbasis van fundamentalisten die ijveren voor de invoering van islamitische wetgeving. Zij treden geregeld op tegen personen die in hun ogen afvallig zijn. De afgelopen weken ontvoerden zij agenten en tal van vrouwen die in hun ogen prostituees zijn. De studenten hebben ook gezegd president Pervez Musharraf te willen vermoorden, omdat het staatshoofd in hun ogen de uitgangspunten van de zuivere islam verkwanselt.

Musharraf, bondgenoot van de Verenigde Staten, heeft bij herhaling gezegd de "broeinesten" van de radicale islam in zijn land uit te zullen roeien, maar tot dusver is daarvan weinig gebleken. Volgens veel terrorisme-experts zijn radicale koranscholen in Pakistan de bron van veel terroristisch kwaad in de wereld. Ze vormen ook de plaatsen waar strijders worden geronseld om in buurland Afghanistan te strijden tegen onder meer Nederlandse militairen.