DEN HAAG - Ze hebben ermee geworsteld, maar de leden van de Tweede Kamer-commissie voor Buitenlandse Zaken gaan tijdens de herfstvakantie toch naar Guantánamo Bay. Alleen D66 wil niet meedoen aan een "pr-stunt". Dat bleek donderdag tijdens een Kameroverleg.

De commissie was voor het bezoek uitgenodigd door de ambassadeur van de Verenigde Staten. Aanvankelijk twijfelden de Kamerleden of ze wel op de uitnodiging in moesten gaan. Zo wilde de SP per se kunnen praten met gevangenen en was het CDA bang voor een spreekverbod achteraf.

Donderdag bleek echter dat de meeste bezwaren na een gesprek met de ambassade konden worden weggenomen. Tijdens het bezoek mogen de leden niet praten met de gevangenen, maar kunnen ze al dan niet vertrouwelijk praten met elke aanwezige bewaker. Ze krijgen geen spreekverbod achteraf.

Het Rode Kruis wil wel met de Kamerleden praten, maar de medewerkers van het Rode Kruis willen dat niet in de gevangenis. De hulpverleners willen elke schijn van betrokkenheid met de autoriteiten vermijden.

Pechtold

Uiteindelijk besloten de meeste fracties toch mee te gaan. Alexander Pechtold van D66 wil niet mee. Hij benadrukte dat Nederland al diverse malen op sluiting van de gevangenis heeft aangedrongen.

Het bezoek wordt waarschijnlijk gecombineerd met een bezoek aan Capitol Hill in Washington, waar het Amerikaanse parlement zetelt, een gesprek met Amerikaanse parlementariërs en een bezoek aan het departement voor vredesoperaties van de Verenigde Naties in New York.