AMSTERDAM - Verondersteld topcrimineel Dino S. heeft het kort geding dat hij had aangespannen tegen dagblad De Telegraaf verloren. Donderdag bepaalde de rechter dat de krant S. als "de baas van Holleeder" mag omschrijven.

S. wilde die kwalificatie gerectificeerd zien en sleepte de krant daartoe voor de rechter. Die wees zijn eis echter af.

Volgens de voorzieningenrechter is de term "baas van Holleeder" niet onrechtmatig, omdat deze voldoende wordt geschraagd door "het beschikbare feitenmateriaal". Aan een krantenartikel kunnen qua bewijsvoering niet dezelfde eisen worden gesteld als aan een veroordeling in een strafproces, tekent de rechter daarbij aan. Voor een stuk in de krant is het voldoende dat serieuze aanwijzingen de beschuldiging kunnen dragen, aldus het vonnis.

De naam van S. duikt al jaren geregeld op in de media. Hij wordt momenteel internationaal gezocht wegens zijn mogelijke betrokkenheid bij een reeks liquidaties, overwegend in het Amsterdamse criminele milieu. Vastgoedmagnaat Willem Endstra, vermoord in 2004, noemde S. in gesprekken met de politie de "koning van de onderwereld".

Liquidaties

Eerder deze week kwamen Dino S. en zijn beweerde criminele praktijken uitvoerig aan bod in het proces tegen drie mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij een reeks liquidaties. Een van hen is Peter la S., die een overeenkomst met justitie heeft gesloten en behalve verdachte ook kroongetuige is. Hij heeft onder meer verklaard dat de moord op de Amsterdamse cafébaas Thomas van der Bijl is gepleegd in opdracht van Dino S. Van der Bijl was toen al enigen tijd in het diepste geheim in gesprek met de politie, vooral over de misdadige handel en wandel van Willem Holleeder.