DEN HAAG - Wegwerkzaamheden in combinatie met honderdduizenden vertrekkende vakantiegangers kunnen vrijdag en komend weekeinde tot lange files leiden op de Nederlandse wegen. Die waarschuwing heeft zowel Rijkswaterstaat als de ANWB uitgebracht.

Vrijdag beginnen de schoolvakanties in de noordelijke provincies en in Overijssel, Flevoland en Noord-Holland. Voor ruim 750.000 Nederlanders breekt daarmee de zomervakantie aan.

Ongeveer de helft van deze mensen vertrekt naar het buitenland.

Opstoppingen

Maar op weg naar hun tijdelijke bestemmingen komen de vakantiegangers mogelijk in grote opstoppingen terecht. De meeste hinder wordt verwacht door de afsluiting van de A2 rond Eindhoven.

Van vrijdag 22.00 uur tot en met maandag 05.30 uur is deze weg in beide richtingen afgesloten tussen het knooppunt Batadorp en de afrit Veldhoven.

Sloop

De afsluiting heeft te maken met de sloop van een viaduct over de A2 bij de afslag naar Eindhoven-Airport. Die werkzaamheden maken deel uit van de verbreding van de Randweg Eindhoven naar vier rijstroken.

"Ondanks de verwachte vakantie-uittocht van Noord-Nederland kiest Rijkswaterstaat bewust voor afsluiting van de A2 in dit weekeinde", zo liet de dienst weten. "Andere weekeinden veroorzaken naar verwachting nog meer hinder door de vakantiespreiding van Midden- en Zuid-Nederland en enkele grote evenementen in de regio."

Trein

Rijkswaterstaat en de ANWB raden weggebruikers met klem aan de A2 bij Eindhoven dit weekeinde te mijden. Rijkswaterstaat biedt zaterdag en zondag goedkope treinkaartjes aan voor het traject tussen de centrale stations van Eindhoven en Den Bosch en alle tussenliggende stops om mensen te ontmoedigen in de auto te stappen.

De ANWB raadt vakantiegangers richting Frankrijk en Spanje aan om te rijden via Breda. Verkeer naar Duitsland kan beter rijden via Hengelo, Arnhem of Nijmegen.

Overlast

Ook op andere punten verwacht Rijkswaterstaat de komende tijd veel overlast door wegwerkzaamheden. Zo is op de A16 de parallelbaan tussen de knooppunten Ridderkerk en het Terbregseplein in noordelijke richting tussen vrijdagavond en maandagochtend afgesloten.

Op de A9 bij Amsterdam zijn van vrijdag tot en met 19 augustus vanwege wegwerkzaamheden maar drie versmalde rijstroken beschikbaar tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht.