ROTTERDAM - De rijksrecherche gaat een onderzoek instellen naar de moord op een 28-jarige man in Pernis. Bij de moord op 15 juni in een woning aan de Pastoriedijk blijken twee agenten ongeveer een half uur machteloos voor de deur van het slachtoffer te hebben gestaan.

Vanuit de woning hoorden de agenten en de buren het slachtoffer om hulp roepen. Maar na overleg met het hoofdbureau werd besloten dat de agenten moesten wachten op assistentie.

Dat liet een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam donderdag weten. Na een half uur vielen de agenten met versterking de woning alsnog binnen. Het slachtoffer was er toen al zo slecht aan toe dat hij aan zijn verwondingen bezweek.

Gebruikelijk

De woordvoerster laat weten dat het gebruikelijk is dat agenten ter plaatse eerst overleggen met het hoofdbureau voordat tot actie wordt overgegaan. "Het kan niet zo zijn dat politiemensen meteen naar binnen rennen. Hun eigen veiligheid is ook van belang."

Uit andere informatie blijkt dat het twee wijkagenten waren die op een melding van een gijzeling afkwamen. Na overleg werd besloten dat ze buiten moesten wachten op een politieteam dat uit Rotterdam moest komen. Het OM wil niet bevestigen dat het zo is gegaan.

Terecht

De rijksrecherche onderzoekt of het besluit van de politie om te wachten met ingrijpen terecht is geweest. "De rijksrecherche voert een onafhankelijk feitenonderzoek hiernaar uit", meldt het OM.

De woordvoerster gaf geen informatie over het mogelijke motief voor het misdrijf. Ook over de manier waarop de 28-jarige man om het leven is gebracht zei ze in het belang van het politieonderzoek niet.

Verdachten

Kort na de moord hield de politie in de omgeving van de Pastoriedijk twee 25-jarige mannen uit Rotterdam aan. Zij worden verdacht van moord. De raadkamer van de rechtbank heeft hun voorarrest inmiddels al met negentig dagen verlengd.

Dinsdag wist de politie nog een 24-jarige Rotterdamse te arresteren. Deze vrouw verdenkt justitie van betrokkenheid bij de moord. Het OM leidt haar vrijdag voor aan de rechter-commissaris.