DEN HAAG - Al het commercieel gehouden pluimvee moet per direct worden opgehokt. Dat heeft minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) vandaag gezegd nadat bekend was geworden dat ook in Frankrijk het voor mensen gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1 is opgedoken.

Tot nu gold alleen een advies om pluimvee op te hokken.

Eerder werd bekend dat het virus op is gedoken bij een kalkoenhouderij en vleeskuikenhouderij in Tsjechië. In Duitsland werden op drie plaatsen, Neurenberg, Leipzig en Thüringen, dode wilde vogels gevonden met eveneens de H5N1-variant.

Vakantiegangers

Dit jaar is in drie EU-landen vogelgriep aangetroffen onder pluimvee: in Hongarije, Groot-Brittannië en Tsjechië. De minister heeft vakantiegangers opgeroepen geen dierlijke producten mee naar huis te nemen.

Hoewel het momenteel broedseizoen is en de vogels zich niet over lange afstanden verplaatsen, is besloten tot een ophokplicht. Het virus vertoont volgens het ministerie een grillig verspreidingspatroon en het is nog niet duidelijk waar het vandaan komt.

Risico

"Verburg wil elk risico uitsluiten en stelt daarom een afschermplicht in om te voorkomen dat er vogelgriep in Nederland opduikt", laat het ministerie weten. De minister zegt er naar te streven de maatregel zo snel mogelijk weer in te trekken.

Voor hobbydierhouders geldt nog steeds alleen het advies om de vogels af te schermen. Dieren die eerder zijn ingeënt tegen de vogelgriep kunnen gewoon buitenblijven. Verburg drukt medewerkers van de bedrijven verder op het hart vooral strikt de regels te volgen die er zijn op het vlak van hygiëne.