DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank in Den Haag zestien jaar gevangenisstraf geëist tegen Johan S. De 26-jarige man wordt verdacht van vier zeer gewelddadige verkrachtingen en een poging daartoe.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2052

Zijn slachtoffers zou hij met verdovende middelen, waaronder valium, hebben bedwelmd, voordat hij zich aan hen vergreep.

De zaak rond S. kwam in april 2006 groot in het nieuws. Justitie verspreidde toen een opsporingsbericht, waarin zij de verdachte met naam noemde en ook zijn gezicht toonde. Omdat het vermoeden bestond dat hij naar het buitenland was gevlucht, volgde een internationaal arrestatiebevel.

E-mails

De verdachte werd in juni vorig jaar in de Braziliaanse stad Curitiba opgepakt en na enkele maanden aan Nederland uitgeleverd. E-mails die de man aan zijn moeder stuurde, leidden tot zijn aanhouding. Sindsdien zit de 26-jarige man uit Sassenheim vast. Hij verbleef enige tijd in het Pieter Baan Centrum, maar wilde niet meewerken aan een psychologisch onderzoek.

S. kende zijn slachtoffers uit het Amsterdamse uitgaansleven. Officier van justitie A. Kramer noemde de verkrachtingen schokkend voor de slachtoffers. "De vrouwen dachten met een voorkomende en intelligente jongeman te maken te hebben, die later echter in een gewelddadige verkrachter veranderde."

De officier zei voor de rechtbank dat justitie besloot een internationaal opsporingsbevel uit te vaardigen uit vrees dat S. opnieuw verkrachtingen zou plegen als hij niet snel zou worden opgepakt. De aanklaagster eiste de langste gevangenisstraf die op deze misdrijven staat, zei ze, om de maatschappij zo lang mogelijk tegen S. te beschermen.

Traumatisch

S. reageerde emotioneel toen zijn advocaat, Cees Korvinus, over zijn traumatische ervaringen in Braziliaanse gevangenissen sprak. De verdachte zou daar zijn verkracht en mishandeld. "Mogelijk is mijn cliënt besmet met het hiv-virus", aldus de raadsman.

De Sassenheimer heeft altijd ontkend dat hij de vrouwen heeft verkracht. Volgens hem wilden de vrouwen zelf met hem vrijen en kwam het in geen van de zaken tot gemeenschap. Vier van de vrouwen verklaarden 'slap' of 'duizelig' te zijn geweest tijdens het misdrijf. Ze vielen steeds weg, hadden geen controle meer over hun spieren en konden zich niet tegen hun belager verzetten.

Valium

Justitie vermoedt dat de verdachte zijn slachtoffers bedwelmde, voor hij zich aan hen vergreep. In het bloed van enkele slachtoffers is valium aangetroffen. Ook vond de politie valium en spuiten in de auto en in de slaapkamer van de verdachte.