WASHINGTON/LONDEN - De strikte huisregels in het detentiecentrum voor terreurverdachten en Taliban-aanhangers op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay lijken wat te zijn versoepeld.

Hoewel het nooit een vakantiekamp zal worden, krijgen gedetineerden meer en meer voorrechten zoals wekelijkse filmavonden, televisieuurtjes en de mogelijkheid te tuinieren, meldde de Britse krant The Independent donderdag.

Ommekeer

De stapjes naar verlichting van het regime markeren een ommekeer in de almaar strengere behandeling van gevangenen in de nasleep van het oproer in Camp 4 afgelopen jaar. Drie gevangenen pleegden toen zelfmoord, anderen schopten herrie in de verblijven voor gevangenen die het best meewerken met de Amerikanen.

Moestuintjes

De circa 45 gevangenen die momenteel in Camp 4 zitten, mogen al moestuintjes bewerken en krijgen door de opzichters geselecteerde televisieprogramma's voorgeschoteld.

Een van de uitgezonden programma's gaat over visserij voor de kust van Alaska en is getiteld The Deadliest Catch. De reeks is overigens ook in Nederland te zien op de zender Discovery.