EINDHOVEN - Bijna 60 procent van de mbo-scholieren en hbo-studenten doet mee aan de pokerrage en bijna 90 procent van hen speelt om geld. Dat blijkt donderdag uit de resultaten van het eerste onderzoek dat de verslavingszorg heeft verricht naar de hype. In Eindhoven werden daarvoor vijfhonderd leerlingen tussen 16 en 21 jaar ondervraagd.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2057

Vanwege de landelijke pokertrend denkt het regionale netwerk voor verslavingszorg Novadic-Kentron dat de situatie in rest van Nederland niet veel zal verschillen. Meer onderzoek is nodig, zegt teamleider preventie Sylvester Aboikoni over de 'voorverkenning'.

De onderzoekers zijn vooral geschrokken van het aandeel jongeren dat ook op internet pokert: ruim 40 procent. Gevaren op internet zijn groter, stelt Aboikoni. De sociale controle is minder, de verleiding om grote bedragen in te zetten is groter, de waarde van de inzet is moeilijk in te schatten, de bedenktijd is korter en er bestaan bonussen voor regelmatige spelers, somt hij de risico's op.

Hogere bedragen

De inzetten on- en offline liggen over het algemeen onder de 25 euro, maar 11 procent speelt om hogere bedragen. Laatstgenoemden vormen volgens Aboikoni de doelgroep voor verslavingszorg omdat ze in de problemen dreigen te komen. Meer dan de helft van de ondervraagden verwacht overigens ook dat in de toekomst verslavingsproblemen ontstaan

Bingo

Tot weerzin van het ministerie van Justitie adviseerde het College van toezicht op de kansspelen een week geleden om poker gelijk te stellen aan bingo. Pokeren om geld zou dan ook buiten Holland Casino onder voorwaarden worden toegestaan.

Het adviesorgaan beredeneerde toen op basis van deskundigen geen aanwijzingen hebben voor grootschalige problemen.