DEN HAAG/BARCELONA - Bij de alarmcentrale van de ANWB zijn woensdag tientallen meldingen binnengekomen van Nederlandse toeristen die vanwege een bosbrand werden geëvacueerd van campings aan de Noordoost-Spaanse Costa Dorada. Dat heeft een woordvoerder van de centrale gezegd.

In elk geval twee campings bij Montroig del Camp aan de kust in de provincie Tarragona werden uit voorzorg ontruimd omdat de branden te dichtbij kwamen. Zeker vier personen kampten met ademhalingsproblemen door de rook.

Of en hoeveel schade er is ontstaan aan eigendommen van de toeristen, is niet bekend. Op een camping gingen de receptie, een restaurant en enkele huisjes in vlammen op.

Sporthallen

In totaal werden zo'n drieduizend mensen geëvacueerd uit woonwijken en de twee campings. Zij werden ondergebracht in sporthallen. Het gaat om de eerste grote bosbrand van dit jaar in Spanje.

In het zuidoosten van Frankrijk bij Muy (Var) moesten zes campings met 1800 gasten worden ontruimd wegens een bosbrand. Aan de Côte d'Azur is door bosbranden al ruim duizend hectare verwoest.

Hier werden enkele honderden bewoners in veiligheid gebracht. De autosnelweg A8 en de rijksweg RN7 werden gedeeltelijk afgesloten, wat tot lange files leidde.