DEN HAAG - De speciale terroristenafdeling van de gevangenis in Vught is humaan, veilig en voldoet aan alle andere wettelijke eisen. Dat heeft staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Ze reageert in de brief op een uitzending van het KRO-televisieprogramma Reporter. Daarin werd eind april op basis van uitspraken van familieleden van gevangenen, een oud-gedetineerde en deskundigen de indruk gewekt dat het regime onmenselijk is en niet voldoet aan alle regels. Albayrak verwerpt die suggestie.

Verduisterd

Volgens haar zijn de cellen niet verduisterd, maar voorzien van speciale ruiten (scheerruiten) die ervoor zorgen dat gedetineerden elkaar niet kunnen zien. Gevangenen kunnen zelf het elektrisch licht op cel regelen en het licht blijft niet dag en nacht aan, zoals werd gesteld.

Ook kunnen de gedetineerden de radiator in hun cel aan- en uitzetten. Ze mogen verder minimaal twee keer per week douchen en ook nog na het sporten, dat twee keer per week mogelijk is.

Ook krijgen ze in de cellen voldoende verse lucht. Verder kunnen ze op grond van hun geloofs- of levensovertuiging aangepaste maaltijden krijgen.

Rotterdam

Behalve in Vught is er ook in Rotterdam (De Schie) een terroristenvleugel. Het kabinet concentreert gedetineerden met een terroristische achtergrond op deze locaties om rekrutering en radicalisering in gevangenissen te voorkomen.