DEN HAAG - De slachtoffers voelden zich 'bedwelmd', 'buiten westen' of 'dizzy' op de avonden dat zij met J.S. verkeerden. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt deze 26-jarige man uit Sassenheim van vier zeer gewelddadige verkrachtingen en een poging daartoe.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/1842

Mogelijk vergiftigde de verdachte de vrouwen met bedwelmende middelen, voor hij zich aan hen vergreep. Dat bleek woensdag in de rechtbank in Den Haag.

Opsporingsbericht

De zaak van S. kwam in april 2006 groot in het nieuws. Justitie verspreidde toen een opsporingsbericht, waarin zij de verdachte met naam en toenaam noemde en ook zijn gezicht toonde.

Omdat het vermoeden bestond dat hij naar het buitenland was gevlucht, volgde een internationaal arrestatiebevel. De verdachte werd in juni dat jaar in Brazilië opgepakt en na enkele maanden aan Nederland uitgeleverd.

Publiekelijk

S. sprak in Den Haag voor het eerst publiekelijk over de verkrachtingszaken, die in 2005 en 2006 speelden. Hij noemde de beschuldigingen "absoluut onjuist". Hij had slechts "gevoosd" met de vrouwen. Tot seksueel contact was het, volgens hem, niet gekomen. Het zoenen en knuffelen ging juist van de vrouwen uit, zo verklaarde hij.

Van de vijf slachtoffers, vrouwen rond de twintig die S. in het Amsterdamse uitgaanscircuit had ontmoet, waren er drie in de rechtbank aanwezig. De rechter las voor uit hun verklaringen en stelde een paar overeenkomsten vast.

Gedrogeerd

De vrouwen zeggen allemaal gedrogeerd te zijn geweest toen zij verkracht werden. Volgens hen stopte S. het gif tijdens het uitgaan in hun drankjes. Bij enkelen van hen werd kort na het misdrijf valium of andere verdovende middelen in het bloed aangetroffen.

Ook noemden zij S. intimiderend en zou hij van een aardige jongen 'in een beest' zijn veranderd, toen hij hen lastigviel.

Injectiespuiten

Na de arrestatie van S. vond de politie injectiespuiten in zijn auto en werd in zijn slaapkamer valium aangetroffen. Bovendien bevatte zijn computer bestanden met sites over verdovende middelen. De verdachte ontkent echter stellig dat hij de vrouwen heeft bedwelmd.

S. zit vast sinds zijn aanhouding in Brazilië. Hij verbleef enige tijd in het Pieter Baan Centrum, maar wilde niet meewerken aan een psychologisch onderzoek.

Eis

Het OM spreekt donderdag zijn eis uit.