ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft woensdagmiddag besloten de behandeling van de zaak tegen de verdachte van de moord op Louis Sévèke aan te houden, zodat de 38-jarige man onderzocht kan worden in het Pieter Baan Centrum in Utrecht.

De rechtbank wil de zaak over maximaal drie maanden inhoudelijk behandelen, aldus rechtbankvoorzitter M. Jurgens. Volgens de advocaat van de verdachte, Bénédicte Ficq, levert het extra onderzoek een vertraging van zes maanden.

De rechtbank besloot tot aanhouding Ficq meldde dat zij en haar cliënt nader met elkaar moesten praten over zijn verklaringen in de zaak-Sévèke.

Ficq betwijfelt namelijk of T. de moord wel heeft gepleegd, al houdt hij zelf wel vast aan zijn bekentenis. De rechtbank wees eerder een verzoek om nader onderzoek naar de feiten af.

Asperger

Onderzoekers van de Forensisch Psychiatrische Dienst concluderen dat T. leidt aan het Syndroom van Asperger. De onderzoekers leggen een relatie tussen het syndroom en de misdaden die de verdachte inmiddels heeft bekend.

T. zou vanuit de - aan autisme verwante - stoornis hebben gehandeld, en de feiten zouden hemzelf daarom minder aan te rekenen zijn dan normaal.

Wel hebben de deskundigen later een aanvullend rapport uitgebracht. Het typerende gebrek aan inlevingsvermogen bij Asperger, wordt daarin voor T. weer iets genuanceerd.

Bekentenis

Ficq is blij met het onderzoek, omdat zij vindt dat er te veel haken en ogen aan de bekentenis van haar cliënt zitten. De bekentenis klopt volgens haar op lang niet alle punten met conclusies van technisch onderzoek over de moord.

T. zelf vindt het volgens Ficq prima dat zij met professionele argwaan naar de betrouwbaarheid van zijn bekennende verhaal kijkt. Wel bleek woensdag tijdens de eerste zitting dat de advocaat er met T. nog niet uit was of hij vragen van de rechtbank over de moord zal gaan beantwoorden, of gebruik wil maken van zijn zwijgrecht.

Bomaanslagen

De Rotterdammer praatte woensdag wel met de rechtbank over brandstichtingen, bomaanslagen en overvallen, waarvan hij tevens wordt verdacht. Maar de rechtbank wil alle beschuldigingen tegelijk met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte op een latere datum behandelen, zei Jurgens.

Officier van justitie Aidan van Veen citeerde woensdagmorgen enkele stukken uit een autobiografie, die de verdachte heeft geschreven.

"Hij zegt weliswaar geen woord over de moord op de Nijmeegse activist, maar geeft volgens de officier voldoende aanwijzingen. Zo zou hij een 'hitlist' hebben samengesteld van "mensen die hij op een dag zou verzoeken te komen voor de dag van de afrekening. En aldus geschiedde", citeerde Van Veen.

Herhaling

Na de moord woonde de verdachte in Barcelona. In 2006 schreef hij dat er daar opnieuw geruchten over hem de ronde deden. "Het is een herhaling van zetten. Degene die hiermee is begonnen heeft de rekening al gepresenteerd gekregen", zo zou de man hebben geschreven. T. meende dat ook Sévèke en andere Nijmeegse krakers hem onterecht beschuldigden.

Relaties

Mensen die lijden aan het syndroom van Asperger hebben vaak beperkte sociale vaardigheden, en moeite met het onderhouden van relaties met andere mensen. Ze hebben daarentegen vaak een bovenmatige belangstelling voor de techniek van dingen. Asperger-patiënten zijn vaak gefixeerd op één bepaald iets.

Zo weten ze bijvoorbeeld alles van computers, of kennen ze alle treinroutes van Europa uit hun hoofd.

Asperger wordt ook wel het 'Oops, wrong planet!-syndroom' genoemd, omdat de patiënten zich vaak totaal onbegrepen voelen, en zelf weinig of niets van anderen snappen.