EINDHOVEN - Ruim 200 militairen zijn woensdagmorgen rond .30 uur vanaf Vliegbasis Eindhoven vertrokken naar zuidoost-Turkije om daar patriot-antiraketsystemen op te bouwen. De militairen voelen nog weinig spanning. "We hebben al lang zien aankomen dat we erheen moesten", vertelt de 35-jarige Michael Koetsier.

De Turken hebben de Nederlandse steun gevraagd omdat zij vrezen dat bij een oorlog Irak scudraketten op hun land zal afschieten. De patriots kunnen die onderscheppen. De militairen maken deel uit van de Groep geleide wapens van de Koninklijke Luchtmacht. Vrijdag vertrekken er nog eens ruim honderd richting Turkije.

Golfoorlog

Tijdens de Golfoorlog, begin 1991, werd Koetsier ook uitgezonden voor een gelijksoortige missie. "Toen was het vrij plotseling, nadat Irak Koeweit was binnengevallen. Nu hebben we ons weken kunnen voorbereiden. De sfeer is nu meer gelaten."

Hoewel echte spanning ontbreekt, hebben de meesten de afgelopen tijd wel extra de kranten en journaals gevolgd. Niet iedereen hield dat overigens vol. "Ik ben er op een gegeven moment maar mee opgehouden. Het is een schaakspelletje. De uitkomst is in elk geval dat ik daar mijn werk moet gaan doen", aldus de 28-jarige Frank Sloots.

Extra training

Alle militairen hebben een extra training gehad, onder meer "om ze iets alerter te maken", legt luitenant-kolonel E. Abma uit. Hij voert het bevel over de militairen. De gasmaskers zijn opnieuw gecontroleerd en iedereen is uitgerust met nieuwe gaspakken.

De manschappen blijven in principe voor een periode van zes maanden. Zij worden gestationeerd op de vliegbases Diyarbakir en Batman in zuidoost-Turkije. Abma hoopt zaterdag de wapensystemen operationeel te hebben. Het eerste vrachtschip met materieel is inmiddels in Turkije aangekomen. De apparatuur moet nog wel enkele honderden kilometers worden vervoerd door bergachtig gebied.

De bevelhebber van de luchtmacht, luitenant-generaal D. Berlijn, heeft de militairen woensdag uitgezwaaid. Na zijn toespraak en voor het inchecken was er nog even tijd voor het luidkeels zingen van een felicitatie aan een van de militairen die jarig was.