LONDEN - Een topfiguur van het radicaalislamitische terreurnetwerk al-Qaeda heeft een Britse geestelijke gewaarschuwd voor aanslagen door artsen.

"De mensen die jullie genezen, gaan jullie vermoorden", zou de al-Qaeda-functionaris uit Irak hebben gezegd tegen de anglicaanse kanunnik Andrew White.

De twee hadden kort contact in de marge van een religieuze verzoeningsconferentie in april in de Jordaanse hoofdstad Amman, meldde de Britse krant The Times woensdag. White gaf de waarschuwing door aan het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken, maar niet de specifieke woorden.

Hij begreep het dreigement destijds niet. De kanunnik, die werkt in de Iraakse hoofdstad Bagdad, vernam pas na de conferentie met wie hij had gesproken.

Groot belang

Volgens The Times kan de verklaring van groot belang zijn na de mislukte aanslagen van vorige week in Londen en Glasgow. De verdachten die tot nu toe in verband met het islamitische terreurcomplot zijn gearresteerd, blijken arts te zijn of op een andere manier medisch actief.