DEN HAAG - De 24-jarige vrouw uit Alkmaar die vorige week werd doodgeschoten op het station in haar woonplaats, deed ruim vier jaar geleden voor de eerste keer aangifte van huiselijk geweld.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/1836

Dat blijkt uit een feitenoverzicht dat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) in de nacht van dinsdag op woensdag heeft gegeven tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer.

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) deden in eerste instantie niets omdat de vrouw kort na haar aangifte zei dat haar relatie weer op orde was. Na een tweede beoordeling werd besloten de man toch te verhoren, maar op dat moment bleek de verdachte verdwenen. Hij werd in mei 2004 als vermist opgegeven.

Stalking

Daarna bleef het rustig, totdat het slachtoffer zich in oktober vorig jaar weer bij de politie meldde vanwege huiselijk geweld. Een maand later deed ze aangifte van stalking.

De vrouw werd vorige week maandag doodgeschoten door haar 28-jarige ex-man, eveneens uit Alkmaar. Na het incident schoot hij zichzelf door het hoofd. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Huiselijk geweld

De fracties van de PvdA en GroenLinks in de Tweede Kamer hebben gevraagd om een onafhankelijk onderzoek. Daaruit zou moeten blijken hoe de politie heeft gereageerd op de signalen van huiselijk geweld.

Hirsch Ballin ziet vooralsnog geen aanleiding voor zo'n onderzoek. Hij zei dat mede namens minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken.

Verzet

Ook vanuit de Kamer kwam verzet tegen de roep om een onderzoek. "Ik denk niet dat we elk incident in een spoeddebat moeten voorleggen aan de minister", merkte VVD-Kamerlid Fred Teeven op.

Zijn CDA-collega Sybrand van Haersma Buma vond eveneens dat het spoeddebat te vroeg kwam, omdat het onderzoek naar de toedracht van de schietpartij in Alkmaar nog loopt.