AMSTERDAM - Marcel T., die wordt verdacht van de moord op Louis Sévèke, wilde na deze moord in november 2005 meer liquidaties plegen in linkse krakerskringen. Hij schrok echter zo van de reacties na de moord op de milieuactivist dat hij afzag van deze plannen.

Dat schrijft de Volkskrant woensdag. De krant baseert zich op 'bronnen rond het onderzoek' naar de moord.

T. zou verschillende aanvaringen hebben gehad in krakerskringen. Een van deze ruzies zou gaan over een 'oprotpremie' van twaalfduizend euro uit een kraakpand. T. zou dit bedrag als enige kraker hebben willen aannemen. Hierdoor werd hij als spion van de geheime dienst gezien. T. vond op zijn beurt dat hem geld door de neus was geboord, schrijft de krant.

Reacties

Met deze voormalige huisgenoten wilde hij volgens de krant dan ook een 'rekening vereffenen'. Bovenaan de lijst met mensen met wie T. wilde afrekenen zou Louis Sévèke hebben gestaan. Door de reacties na de moord op Sévèke bleven verdere liquidaties echter uit, schrijft de Volkskrant.

Woensdag begint in Arnhem de rechtszaak tegen de 38-jarige Marcel T. Het Openbaar Ministerie in Arnhem verwacht woensdag grote drukte bij de zaak. Zowel voor publiek als pers zijn vergaande veiligheidsmaatregelen getroffen.

Veel sympathisanten zullen het proces tegen zijn vermeende moordenaar willen bijwonen, ook al omdat is gebleken dat de man in de Nijmeegse kraakwereld geen onbekende is.

Bomaanslagen

Justitie verdenkt de Rotterdammer ook van brandstichtingen en bomaanslagen in Nijmegen en Arnhem in de jaren negentig. Zes meer recente, gewelddadige overvallen op banken en grenswisselkantoren heeft de verdachte bekend.

De raadsvrouw van de verdachte, Bénédicte Ficq, heeft aangekondigd dat ze de rechtbank zal vragen de zaak tegen haar cliënt aan te houden. Ze wil dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de geestesgesteldheid van T.

Politieoptreden

De 41-jarige Sévèke werd in november 2005 in het centrum van Nijmegen doodgeschoten. Hij stond onder meer bekend om zijn strijd tegen verondersteld onrechtvaardig politieoptreden.

In maart werd Marcel T. opgepakt in een internetcafé in Barcelona. Hij zou de moord op Sévèke inmiddels hebben bekend.