RIO DE JANEIRO - De Nederlandse bioloog Marc van Roosmalen is in Brazilië tot veertien jaar cel veroordeeld voor zogenoemde biopiraterij. De wetenschapper zou deel hebben uitgemaakt van een internationale bende die genetisch materiaal, planten en dieren uit de Amazone smokkelde.

Dat bevestigde de Braziliaanse justitie dinsdag.

Van Roosmalen, die tot Braziliaan is genaturaliseerd, kreeg van een rechtbank in het Noord-Braziliaanse Manaus ook nog eens 21 maanden opgelegd voor verduistering van overheidsgeld.

Primaten

De 60-jarige bioloog vestigde internationaal een reputatie met de ontdekking van twintig soorten primaten in de oerwouden van de Amazone. Een aap vernoemde hij naar prins Bernhard.

Boete

Het Braziliaanse milieubureau Ibama legde de primatoloog in 2002 een boete op voor het illegaal vervoeren van zeldzame apen en orchideeën in het Amazonegebied.

De apenkenner werd in 2003 ontslagen bij het Braziliaanse onderzoeksinstituut voor het Amazonegebied omdat hij genetisch materiaal naar het buitenland had gezonden. Hij werkte daar sinds 1986 op uitnodiging van de overheid. Daarvoor bestudeerde Van Roosmalen twintig jaar lang apen in Suriname.