DEN HAAG - In coffeeshops mag volop geblowd blijven worden. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) is er niet op uit met een rookverbod in de horeca de coffeeshops de wereld uit te helpen.

Dat verzekerde hij dinsdag de Tweede Kamer, die vreesde voor het voortbestaan van de coffeeshop.

Rookruimte

De Kamer schaarde zich achter het uitbannen van de sigaret in de horeca per 1 juli 2008, alleen VVD en PVV keerden zich tegen dit voornemen van de minister. Kroegen en restaurants mogen straks nog wel een rookruimte inrichten.

Dit betekent dat in de hele coffeeshop gerookt mag worden, als de verkoper maar in een afgeschermde ruimte zit. Volgens Klink geldt dit volgend jaar in principe ook voor cafés, al zal dat daar in de praktijk lastig te realiseren zijn.

Oppervlakte

Klink is niet van plan eisen te gaan stellen aan de rookruimtes, wat betreft de oppervlakte in verhouding tot de rest van de horecagelegenheid of de ventilatie. Het gaat erom dat er een afgesloten ruimte is.

Suggesties van onder meer het CDA nog eens te kijken naar ventilatiesystemen om roken en niet-roken te scheiden, wees hij van de hand. In zijn ogen staat nu wel als een paal boven water dat afzuigsystemen ontoereikend zijn.

Uitzondering

Tot nu vormde de horeca een uitzondering op de rookvrije werkplek. Met het rookverbod komt daar volgend jaar dus een einde aan. Controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit gaan eerst waarschuwingen en vervolgens boetes uitdelen aan horecawerkgevers die roken in hun zaak toestaan.

Boetes

Het CDA suggereerde te kijken naar de mogelijkheid ook rokende kroeggangers te beboeten, de ChristenUnie is daar als enige partij ronduit voor. Branchevereniging Koninklijk Horeca Nederland heeft daar voor gepleit. Klink beloofde te kijken hoe de ervaringen hiermee zijn in het buitenland, maar neemt het nu niet mee in zijn plannen.

De sector kwam ook met waarschuwingen over omzetverlies, overlast op straat door rokers en lastige handhaving, maar daar is volgens Klink bij eerdere rookverboden in het buitenland niets van gebleken. Verder zou de sociale controle op het opsteken van een sigaret behoorlijk groot zijn.