AMSTERDAM - De Amerikaanse federale politie FBI heeft het werk van politie en justitie op Aruba tijdens het onderzoek naar de verdwijning van de studente Natalee Holloway stelselmatig gedwarsboomd.

Dat zegt de voormalige politiecommissaris van het eiland Gerold Dompig dinsdag op een videoband die in het bezit is van de Antilliaanse krant Amigoe. Dompig was tot mei vorig jaar belast met het onderzoek naar de verdwijning van Holloway.

Medescholieren

Een hoge FBI-functionaris zei tegen Dompig dat hij zich met zijn eigen zaken moest bemoeien toen hij onderzoek deed naar de directe familie van Holloway en de ruim 120 medescholieren die met het meisje mee op schoolreis waren op Aruba.

Bedreiging

Er was volgens Dompig een enorme druk van de FBI op hem en de hoofdofficier van justitie op Aruba, Karin Janssen. "De FBI was in no time op het eiland, we werden tegengewerkt en er was zelfs sprake van regelrechte bedreiging."

De toen 18-jarige Natalee Holloway verdween in mei 2005 na een avondje stappen. Ondanks vele zoekpogingen en grootschalig politieonderzoek is haar verdwijning nooit opgehelderd.