AMSTERDAM - De politie in Amsterdam is op vier nieuwe geweldszaken tegen homoseksuelen gestuit. Naar aanleiding van een oproep maandag om homogerelateerd geweld aan te geven bij de politie, hebben zich zes mensen gemeld.

Twee daarvan zijn nieuwe getuigen van de mishandeling van twee homomannen in de als 'homostraat' bekend staande Reguliersdwarsstraat in Amsterdam donderdagavond.

Slachtoffers

De andere vier mensen zijn zelf slachtoffers van geweld. Eén man verklaart zelf op donderdagavond in hetzelfde gebied in de hoofdstad te pakken zijn genomen. Zijn belagers scholden, spuugden hem in het gezicht en deelden klappen uit, meldt de politie.

Alcohol

Hij zou mogelijk door dezelfde groep van zes personen tussen de 15 en 19 jaar zijn mishandeld. Deze groep werd donderdagavond door de politie gearresteerd. Ze zouden sterk onder invloed van alcohol zijn geweest. Vijf van de zes verdachten zijn vrijdagmiddag na het verhoor weer vrijgelaten.

Volgens het Openbaar Ministerie hebben zij geen geweld gebruikt tegen de twee homoseksuele mannen. De zesde verdachte die beiden mannen in het gezicht heeft geslagen is maandag voorgeleid en moet veertien dagen vastzitten.

Onderzoek

De politie wil verder geen inhoudelijke informatie geven over de nieuwe zaken. Wel deelt de politie mee dat van één van de zaken al wel aangifte was gedaan, maar dat toen nog niet vaststond dat het om homogerelateerd geweld ging. Nader onderzoek toonde aan dat om mishandeling van een homo in het uitgaansgebied van de Reguliersdwarsstraat ging.

De politie van de regio Amsterdam zegt dat er dit jaar tot nu toe tien aangiften zijn gedaan van homogerelateerd geweld. In 2006 waren dat er vijftien. In deze specifieke gevallen betreft het volgens de politie bijna altijd verdachten van Marokkaanse, Turkse en Surinaamse afkomst.