ROTTERDAM/MALAGA - Op verzoek van Justitie zijn dinsdag acht verdachten aangehouden in het kader van een onderzoek naar het witwassen van het losgeld dat is betaald aan de ontvoerders van biermagnaat Freddy Heineken in 1983. Onder hen zijn Rob G., een vriend van de ontvoerders, en drugshandelaar Johan V., alias 'De Hakkelaar'.

Volgens een woordvoerder is het geld tijdens de gevangenschap van de ontvoerders, onder wie Willem Holleeder, vermoedelijk op naam van binnen- en buitenlandse vennootschappen belegd in onder meer twaalf prostitutiepanden aan de Achterdam in Alkmaar.

Johan V.

In Nederland arresteerde de politie een oude bekende: Johan V., alias de Hakkelaar, in de jaren negentig een van de grootste drugshandelaren van het land. Een aantal van de prostitutiepanden is begin dit jaar overgedragen aan twee katvangers, aldus de woordvoerder, onder wie de vriendin van de Hakkelaar. Justitie denkt dat de panden zijn gefinancierd met drugswinsten. Johan V. wordt verdacht van het witwassen van drugsgeld. Bovendien heeft hij nog een belastingschuld van ruim 100 miljoen euro openstaan.

Witwaspraktijken

Hij werd aangehouden op een landgoed in 's Graveland. De arrestaties vonden plaats in het kader van een grootscheeps onderzoek van de FIOD-ECD naar internationale witwaspraktijken, dat zich tevens richt op de nalatenschap van Heinekenontvoerder Cor van Hout, die werd geliquideerd in 2003. De bordelen in Alkmaar maken deel uit van zijn erfenis.

De bewindvoerders van de erfgenamen van Van Hout worden verdacht van belastingfraude door het doen van een opzettelijk onjuiste aangifte successierecht in 2004. Daardoor is de belastingdienst vermoedelijk voor 1,8 miljoen euro benadeeld. In zijn woonplaats Hoogwoud is dinsdagochtend de 48-jarige administrateur en gevolmachtigde van de erven Cor van Hout aangehouden wegens het medeplegen van belastingfraude en witwassen.

Van der Bijl

Acht miljoen gulden van het losgeld dat de familie Heineken destijds betaalde is nooit teruggevonden. De vorig jaar doodgeschoten Thomas van der Bijl heeft kort voor zijn dood verklaard dat hij op aanwijzing van Van Hout en Willem Holleeder ongeveer zes miljoen gulden in een park in Parijs heeft opgegraven. Hij zou dit geld vervolgens aan Rob G., alias de Bouwvakker, hebben gegeven.

Acht aanhoudingen

Onderzocht wordt nu of het losgeld als basiskapitaal heeft gediend voor investeringen van Holleeder, Van Hout en Rob G. in onroerend goed, waaronder de bordelen. In 1996 heeft er vermoedelijk tussen de ontvoerders een verdeling van het onroerend goed plaatsgevonden. Van Hout zou daarbij de panden in Alkmaar hebben gekregen. Zij zijn ongeveer zeven miljoen euro waard. De FIOD-ECD en de politie doorzochten dinsdag 17 woningen en kantoorpanden in Nederland. Op verzoek van het landelijk parket hadden ook doorzoekingen plaats in Spanje (5), Zwitserland (4) en op Aruba (2) en Curaçao (1). In totaal zijn acht verdachten aangehouden voor verhoor door de FIOD-ECD.