AMSTERDAM - De politie-inval begin juni in een café in Amsterdam-Zuidoost was onrechtmatig. Dat heeft de vreemdelingenrechter in Amsterdam dinsdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door 22 illegalen die toen werden aangehouden.

Zij moeten dinsdag weer op vrije voeten komen.

Bij de inval in Grand Café Het Vervolg rekende de politie in het kader van de Vreemdelingwet ruim honderd illegalen in. Doel was om internetfraude en andere criminele activiteiten door West-Afrikanen tegen te gaan. Uit onderzoek zou blijken dat de criminelen vaak zonder geldige papieren in Nederland verblijven en zich geregeld in de horecagelegenheid ophielden.

Redelijk vermoeden

Als de politie illegalen wil aanhouden, moet ze ook een redelijk vermoeden hebben dat die niet over de juiste papieren beschikken. Volgens de rechtbank stond echter onvoldoende vast dat de personen vaak onrechtmatig in het land zijn.

Uit het onderzoek "komt weliswaar naar voren dat criminele Nigerianen met name op vrijdag en zaterdag in het Grand Café komen om daar veel geld uit te geven, maar daarmee is nog niet gezegd dat dit tevens illegale vreemdelingen zijn", aldus de rechtbank.

Twijfels

Eerder sprak de Amsterdamse burgemeester Job Cohen al zijn twijfels uit over de actie van de politie. Hij vroeg zich af of die wel de Vreemdelingenwet moet gebruiken om criminaliteit tegen te gaan.