NEW YORK - De Iraakse president Saddam Hussein sluit vertrek uit zijn land uit. Hij zei dat in een interview met het Amerikaanse tv-station CBS, die dinsdagavond (plaatselijke tijd) enkele fragmenten uitzond. Het hele interview komt woensdagavond op de Amerikaanse televisie.

Journalist Dan Rather vroeg Saddam Hussein of hem ergens asiel is aangeboden en of hij overweegt te vertrekken om zijn volk te sparen."Ik ben hier in Irak geboren. Ik heb mijn kinderen de waarde van de geschiedenis en de waarde van principes bijgebracht. Wie besluit zijn land te verlaten op verzoek van wie dan ook is niet trouw aan zijn principe", zo luidde Saddams antwoord.

Eer bewaren

"We zullen sterven in dit land en we zullen onze eer bewaren. Ik geloof dat iemand die Saddam asiel aanbiedt in zijn land een persoon is zonder moreel", zei de president.

Saddam zei desgevraagd dat Irak zijn oliebronnen niet in brand zal steken, zoals het in de Golfoorlog van 1991 in Koeweit heeft gedaan. "Irak verbrandt zijn rijkdommen niet", legde hij uit. Hij voegde eraan toe dat het land ook zijn dammen en waterreservoirs niet zal verwoesten.

Osama bin Laden

Op de vraag van Rather of Saddam banden onderhield of had gehad met al-Qaeda, het terreurnetwerk van Osama bin Laden, antwoordde de president ontkennend. "Irak heeft nooit enige relatie met al-Qaeda gehad en ik denk dat Bin Laden zelf onlangs, in een van zijn toespraken, heeft duidelijk gemaakt dat we geen banden met hem hebben", zei hij.