DEN HAAG - Als er een grote kans is op een hittegolf, zal Nederland voortaan worden gewaarschuwd. Het RIVM heeft hiervoor samen met het KNMI een systeem opgezet.

Dat staat in het nationaal hitteplan, dat staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Met de maatregelen in het plan moeten hulpverleners zich beter kunnen voorbereiden op een periode van aanhoudende hitte. Aanleiding voor het plan was de verhoogde sterfte in de zomer van 2003 in Frankrijk en de hittegolven van 2005 en 2006 in Nederland.

Als de kans groter is dan 90 procent dat er een periode van vijf dagen met temperaturen boven de 27 graden aankomt, gaat er een algemene waarschuwing naar de bevolking uit. Vooral ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht komen bij hitte in de problemen.

Zorgverleners

Mensen met weinig sociale contacten lopen een extra risico. In het plan wordt een beroep gedaan te letten op mensen die veel last ondervinden van de warmte. Ook zorgverleners moeten daarop attent zijn.

Uitgangspunt van het plan is dat instellingen en zorgverleners ook als het erg warm wordt instaan voor de kwaliteit van de zorg.

Aanwijzingen

Naast het plan is er informatiemateriaal beschikbaar met praktische aanwijzingen om de hitte zo goed mogelijk te doorstaan: voldoende drinken, inspanning vermijden en zo veel mogelijk uit de hitte blijven.

Voor instellingen en zorgverleners is die informatie gericht op beheersing van de temperatuur binnenshuis en aanpassing van de zorg.