RIJSWIJK - Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) ziet geen aanleiding om een alcoholblaastest in te voeren bij rijexamens. Het huidige beleid voorziet volgens een woordvoerder in het ingrijpen door de examinator bij aangeschoten of dronken bestuurders.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/1756 Het CBR reageerde dinsdag daarmee op het initiatief van een rijschool uit Hengelo (Overijssel) die sinds kort een blaastest bij leerlingen afneemt voorafgaand aan de rijlessen op maandag-, vrijdag- en zaterdagochtend.

Aansprakelijk

Volgens rijschoolhouder Bianca van der Vaart van Bert's Rijschool komt het geregeld voor dat leerlingen 's ochtends nog te veel alcohol in hun bloed hebben na een avondje stappen. De rijschoolhouder is echter in alle gevallen verantwoordelijk en aansprakelijk voor wat er tijdens de les gebeurt.

Als uit de blaastest blijkt dat het alcoholpercentage in het bloed te hoog is, gaat de les niet door en moet de leerling betalen. Een leerling mag weigeren om te blazen, maar ook dan gaat de les niet door en zijn de kosten voor eigen rekening.

Borreltje

Van der Vaart geeft aan dat sommige leerlingen ook toegeven voor het examen een borreltje te nemen om rustig te worden. De rijschool hoopt daarom dat het CBR de maatregel overneemt. De examinatoren van het CBR zijn echter volgens een woordvoerder getraind in het herkennen van alcoholgebruik. Als de examinator een reden ziet, kan een medisch onderzoek worden ingesteld en kan een examen worden afgebroken of ongeldig verklaard.