AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) is in het onderzoek naar de liquidaties van onder anderen de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl en vastgoedman Kees Houtman in een heel vroeg stadium tot arrestaties overgegaan om andere moordaanslagen te voorkomen.

Dat zei officier van justitie Betty Wind dinsdag bij de rechtbank in Amsterdam.

Uit zogenoemde kluisverklaringen van kroongetuige Peter la S. bleek volgens haar dat er nog een dodenlijst bestond met namen van personen die nog leefden. "We konden toen nog niet van de kluisverklaringen gebruik maken, omdat we nog geen overeenkomst met hem hadden", lichtte Wind toe.

Lijst

In februari bleek dat de criminele afrekeningen inderdaad doorgingen. Opnieuw werd er toen een persoon van de lijst vermoord. Wind: "Zodra we dachten genoeg te hebben, zijn we overgegaan tot de arrestaties van de verdachten, hoewel het onderzoek naar hen nog niet klaar was. Dit om te voorkomen dat er nog meer liquidaties zouden worden gepleegd."

Deal

Peter la S. is zelf ook verdachte voor zijn betrokkenheid bij verschillende moordaanslagen in het criminele milieu. Hij verscheen dinsdag niet in de rechtszaal van de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp. La S. had samen met Ali A. en Sjaak B. terecht moeten staan op verdenking van betrokkenheid bij onder meer de liquidaties van Thomas van der Bijl en Kees Houtman.

La S. heeft een deal met justitie gesloten: voor het afleggen van een reeks verklaringen is hem toegezegd dat het Openbaar Ministerie een gematigde strafeis zal doen in zijn zaak.

Dwang

De zitting dinsdag was een eerste pro forma, waarop de zaak niet inhoudelijk wordt behandeld. De raadslieden van Ali A. en Sjaak B., respectievelijk Nico Meijering en Marnix van der Werf, hebben de rechtbank verzocht Peter la S. alsnog onder dwang naar de rechtszaal te laten brengen.

Betrouwbaarheid

De beide advocaten willen dat de rechtbank zich nu al een oordeel vormt over de betrouwbaarheid van La S. De zaak staat of valt met zijn verklaringen, menen de raadslieden. De advocaten vinden zelf dat La S. volstrekt onbetrouwbaar is en dat hun cliënten ten onrechte vastzitten en daarom vrij moeten komen.

Openbare zitting

Officier van justitie Betty Wind zei dinsdag dat La S. "tot op heden" betrouwbaar is gebleken en dat andere onderzoeksresultaten zijn beweringen tot nu toe hebben bevestigd.

De aanklaagster benadrukt dat hij uit eigen beweging is gaan verklaren, terwijl er op dat moment nog niet een begin van bewijs tegen hem zelf was. "Toch heeft hij zich onder meer als een van de schutters op Houtman gepresenteerd en toegegeven dat hij medeplichtig was bij de moord op Van der Bijl."

Zitting

De getuige heeft zich bereid verklaard zijn verhaal ook op de openbare zitting te doen, aldus Wind. Daarvoor is het wat het OM betreft nu veel te vroeg. De rechtbank beraadt zich nog op het verzoek van de advocaten.