DEN HAAG - De wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden aangeklaagde Liberiaanse oud-president Charles Taylor heeft dinsdag verrassend zijn opwachting gemaakt in de rechtzaal van het Speciale Hof voor Sierra Leone.

De rechters hadden duidelijk niet gerekend op de komst van de gedaagde, die voorgaande zittingen had geboycot.

Tijdens de zitting van dinsdag en nog voordat de gedaagde was gearriveerd, kwamen de rechters met uitleg over een eerdere beslissing de zaak tegen Taylor op te schorten tot 20 augustus.

De aanklagers en de zogeheten Principal Defender, een functionaris van de griffie die de strafpleiters bijstaat en zorgt dat verdachten een eerlijk proces krijgen, hadden vorige week gevraagd om uitstel van de zaak.

Eerlijk proces

Taylor is van mening dat hij geen eerlijk proces krijgt omdat zijn verdediging te weinig mensen telde en te weinig tijd kreeg om zich gedegen voor te bereiden. Hij ontsloeg daarop zijn raadsman en weigerde een nieuwe in de arm te nemen. Ook verscheen hij tot twee keer toe niet in de rechtszaal in Den Haag.

In opdracht van de rechters moet het oud-staatshoofd eind juli een nieuwe permanente advocaat hebben. Hij krijgt dan de beschikking over een groter team: drie in plaats van twee advocaten, en een nieuwe onderzoeker erbij. Taylor lijkt daarmee in ieder geval gedeeltelijk zijn zin te hebben gekregen.