BRISBANE/CANBERRA/GLASGOW - Het onderzoek naar de mislukte terroristische aanslagen in Engeland en Schotland is uitgebreid tot in Australië. De man die de Australische politie in Brisbane heeft aangehouden, is een aankomend medisch specialist die in Liverpool werd geworven voor tijdelijk werk in Australië. De 27-jarige man heeft de Indiase nationaliteit.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/1715 Hij werd maandag aangehouden op de luchthaven van Brisbane toen hij op het punt stond te vertrekken, meldden Australische media. Het was de achtste arrestatie in het onderzoek en de man is de derde arts of arts in opleiding die in verband wordt gebracht met de pogingen om eind afgelopen week en in het weekeinde in Londen en Glasgow aanslagen te plegen met autobommen.

De Australische politie heeft nog een man ondervraagd over het wel en wee van de Indiase arts in opleiding. Die kreeg in Australië een tijdelijke verblijfsvergunning om te werken in het Gold Coast-ziekenhuis in Brisbane. Hij werd geworven in het Engelse Liverpool waar ook andere verdachten in deze zaak zich hebben opgehouden.

Goed beeld

De Britse justitie zou al een goed beeld hebben van de terroristische groep die alle commotie veroorzaakt. Naar verluidt zijn de mannen die zaterdag probeerden met een autobom een aanslag te plegen op de luchthaven in Glasgow, dezelfde mannen die in het centrum van Londen twee Mercedessen, gevuld met benzine en spijkers, tot ontploffing wilden brengen.

Britse media melden dat inmiddels zeker drie arrestanten jonge artsen blijken te zijn. De 26-jarige Mohammed Asha is een Jordaanse arts van Palestijnse origine, die werkzaam is in een ziekenhuis bij Glasgow. De andere arts is de Irakees Bilal Abdullah, die in 2004 in Irak zijn opleiding voltooide. Volgens een website van Britse moslims is ook een derde in Groot-Brittannië opgepakte verdachte een arts.

Terreuralarm

Ondanks de arrestaties en de vooruitgang in het onderzoek, bleef in Groot-Brittannië de hoogste fase van het terreuralarm van kracht. Dinsdagmorgen nog heeft de Britse politie op een parkeerterrein naast een moskee in Glasgow een geparkeerde auto tot ontploffing gebracht.

De auto vormde een bedreiging voor de omwonenden volgens een politie-officier maar er zouden uiteindelijk geen explosieven in het voertuig hebben gelegen. De zegsman zei dat niets erop wijst dat "dit incident" iets te maken heeft gehad met de beraamde aanslagen. Maandagavond ging ten noorden van Londen de stationshal van de luchthaven Stansted dicht wegens een verdacht pakketje. Vliegtuigen mochten wel landen en vertrekken.