AMSTERDAM - Het ministerie van Defensie gaat in kaart brengen welke militaire missies tot de meeste vraag om geestelijke nazorg leiden bij oorlogsveteranen. Dat zei staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap (CDA) maandag in een overleg met de Tweede Kamer.

De PvdA vroeg in dat overleg om een 'volwassen veteranennota' waarin het beleid ten opzichte van veteranen volledig is uitgewerkt.

Van der Knaap zegde de Kamer zo'n nota toe. "De zorgvraag kan per missie verschillen. Dat kunnen we dan monitoren", zei de staatssecretaris.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat twintig procent van de teruggekeerde militairen een beroep doet op geestelijke gezondheidszorg. Vijf procent heeft intensievere geestelijke zorg nodig en één procent blijft zorg nodig hebben, stelde de staatssecretaris. Een nota kan volgens de bewindspersoon een verband leggen tussen de missie en de mate van zorg.

Militairen die terugkeren van militaire missies hebben soms last van een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

De psychische aandoening is een angststoornis die ontstaan als gevolg van ernstige stressgevende situaties, zoals die in oorlogsgebieden tijdens een uitzending. Symptomen van PTSS zijn bijvoorbeeld nachtmerries en flashbacks, depressies en ernstige prikkelbaarheid met slaapstoornissen.

Klachten

Ook hebben veteranen soms klachten waarvan niet duidelijk is wat de oorzaak is. De staatssecretaris zei de Kamer nog dit jaar toe met een protocol te komen over hoe het ministerie omgaat met de lichamelijk onverklaarbare klachten.

Vrijdag werd de jaarlijkse Veteranendag gevierd. Op de verjaardag van de in 2004 overleden prins Bernhard wordt sinds 2005 de Veteranendag gehouden. Op het Haagse Malieveld werden 140 duizend Nederlandse veteranen geëerd die hebben deelgenomen aan militaire missies in het buitenland.

Jonge veteranen

Het grootste deel van hen diende in de Tweede Wereldoorlog of in Nederlands-Indië. Maar het aantal jonge veteranen neemt toe doordat Nederland steeds vaker deelneemt aan vredesmissies zoals die in Libanon, Irak en Afghanistan.