AMSTERDAM - Ongeveer tweeduizend mensen hebben dinsdag in Amsterdam de Februaristaking van 1941 herdacht. Bij de plechtigheid aan het Jonas Daniël Meijerplein in de hoofdstad waren onder anderen burgemeester Cohen van Amsterdam, staatssecretaris Ross-Van Dorp en de ambassadeur van Israël in Nederland aanwezig.

Bij het standbeeld de Dokwerker werden, evenals in voorgaande jaren, bloemen neergelegd en een defilé gehouden. Op 25 februari legden duizenden werknemers uit Amsterdam, en andere gemeenten in Nederland, het werk neer uit protest tegen de Duitse bezetter. Het openbare leven in de hoofdstad kwam toentertijd nagenoeg stil te liggen. Het was het eerste, grootscheepse protest tegen het antisemitisme en de terreur van de bezetters.

Eerder dinsdag was er in de Mozes- en Aäronkerk aan het Waterlooplein in de hoofdstad een fototentoonstelling te zien van razziafoto's uit 1941. De foto's van de razzia's, die de directe aanleiding vormden voor de Februaristaking, werden gemaakt door een Duitse soldaat. Ook in het Verzetsmuseum is er aandacht voor de februaristaking in een multimediale presentatie.