AMSTERDAM - Een groep van zes mannen heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee homo's mishandeld in de Reguliersdwarsstraat in het centrum van Amsterdam.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/1703

De slachtoffers van 37 en 45 jaar zijn vermoedelijk mishandeld omdat zij homoseksueel zijn, maakte de Amsterdamse politie maandag bekend. De zes mannen zijn na de mishandeling gearresteerd wegens openlijke geweldpleging.

Het 37-jarige slachtoffer had samen met een vriend een horecagelegenheid bezocht in de Amsterdamse binnenstad. Toen zij 's nachts over het Rembrandtplein via de Regulierdwarsstraat in de richting van de Vijzelstraat liepen, werden zij belaagd door een groep mannen.

Stomp

De mannen maakten beledigende opmerkingen over homo's, bedreigden het tweetal en spuwden één van hen in het gezicht. Nabij de Vijzelstraat kregen beide slachtoffers een harde stomp in hun gezicht. Volgens een getuige is het duo ook nog bedreigd met de woorden "Ik maak je af, ik maak je af".

Verdachten

Hierna liep de groep weg naar de Herengracht. De gealarmeerde politie wist de zes verdachten, in de leeftijd van 15 tot 19 jaar, daar in de kraag te grijpen. Vier van de verdachten zijn van Marokkaanse komaf, een van Surinaamse en een van Turkse komaf.

Getuigen

De politie is op zoek naar getuigen van de mishandeling. Verder bestaat het vermoeden dat de groep mannen mogelijk bij meerdere soortgelijke incidenten betrokken is geweest. De politie vraagt eventuele slachtoffers zich te melden.

Alarmklok

Homobelangenorganisatie COC Amsterdam luidde een maand geleden nog de alarmklok over de veiligheid van homo's in de hoofdstad. Volgens het COC zijn eerder dit jaar minstens vier homoseksuelen ernstig mishandeld vanwege hun seksuele geaardheid. De organisatie zei dat het 'ouderwetse potenrammen' terug lijkt te zijn en verweet de gemeente Amsterdam er te weinig tegen te doen.

Voorzitter Frank van Dalen van COC Nederland pleit voor zwaardere straffen als het gaat om geweldpleging die specifiek tegen homo's is gericht. Ook zouden de daders een straatverbod moeten krijgen voor gebieden waar homo's elkaar ontmoeten.

"Heel ernstig is dat dit incident in de Reguliersdwarsstraat plaatsvond, dé uitgaansstraat voor homoseksuele mannen en lesbische vrouwen", aldus Van Dalen. "Volgens een portier die ik sprak, zijn er elk weekeinde wel incidenten in de straat, zoals spugen, expres tegen iemand aanlopen of vervelende opmerkingen maken."