GLASGOW/LONDEN - De Britse politie heeft maandag twee arrestaties verricht in het onderzoek naar een terroristische cel die afgelopen week en in het weekeinde bloedige aanslagen wilde plegen in Engeland en Schotland.

Bekijk video

De politie vond vrijdag in Londen twee auto's beladen met benzine, gas, spijkers en ontstekingsmechanismen. Zaterdag reden twee mannen met een auto vol benzine en gas tegen de hal van de luchthaven van Glasgow aan.

In alle drie de gevallen beoogden de daders veel slachtoffers te maken, maar slaagden daar niet in. Wel zijn de twee daders in Glasgow gewond geraakt.

Verdachten

In verband met die aanslag hield de politie maandag even ten westen van de stad nog twee verdachten aan. Daarmee komt het aantal arrestaties op zeven.

De verdachten zouden geen Britten zijn. Eén van de arrestanten is volgens Jordaanse bronnen een chirurg uit Jordanië, Mohammed Asha (26). Zijn Palestijnse vrouw zou ook onder de aangehouden verdachten zijn.

Liverpool

Zaterdagavond hield de politie op de autosnelweg M6 ten zuidoosten van Liverpool deze twee mensen aan. In Liverpool zelf werd zondag een verdachte gearresteerd. Een van de twee mannen van de aanslag op het vliegveld van Glasgow, zou volgens Britse media een arts uit Iran zijn.

Huiszoekingen

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Jacqui Smith heeft maandag gezegd dat de politie tot dusver op negentien plaatsen huiszoeking heeft verricht in het onderzoek naar de mislukte aanslagen. Smith zei maandagmiddag in het Lagerhuis ook dat het land aan dodelijke aanslagen is ontsnapt door vooral doortastend optreden van hulpverleners, die tijdig de bomauto's ontdekten in Londen.