DEN HAAG - Het proces tegen de gewezen Liberiaanse president Charles Taylor voor het Speciale Hof voor Sierra Leone wordt verdaagd tot na het zomerreces. Pas op 20 augustus zal de zaak tegen hem worden hervat, blijkt uit uitspraken van de woordvoerder van het door de VN gesteunde hof.

De aanklagers en de zogeheten Principal Defender, een functionaris van de griffie die de strafpleiters bijstaat en zorgt dat verdachten een eerlijk proces krijgen, hadden vorige week gevraagd om uitstel van de zaak.

De rechters hebben volgens zegsman Solomon Moriba besloten daarmee in te stemmen en zullen de beslissing dinsdag in het openbaar tijdens een korte zitting toelichten.

Verdediging

Taylor is van mening dat hij geen eerlijk proces krijgt omdat zijn verdediging te weinig mensen telde en te weinig tijd kreeg om zich gedegen voor te bereiden. Hij ontsloeg daarop zijn raadsman en weigert een nieuwe in de arm te nemen. Ook verscheen hij tot twee keer toe niet in de rechtszaal in Den Haag.

Advocaat

In opdracht van de rechters moet het oud-staatshoofd eind juli een nieuwe permanente advocaat hebben. Hij krijgt dan de beschikking over een groter team: drie in plaats van twee advocaten, en een nieuwe onderzoeker erbij.

Taylor lijkt daarmee gedeeltelijk zijn zin te hebben gekregen, maar of het genoeg is voor hem, is onduidelijk.