ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie in Rotterdam vervolgt Diergaarde Blijdorp niet om de uitbraak van de gorilla Bokito. Dat liet justitie maandag weten.

Een Rotterdams gezin had aangifte gedaan tegen Blijdorp omdat de dierentuin te weinig heeft gedaan om een uitbraak van een gevaarlijk dier te voorkomen.

Uit onderzoek van de politie en advies van deskundigen blijkt dat Blijdorp een vergunning heeft van het ministerie van Landbouw (LNV) voor het houden van dieren en aan alle wettelijke verplichtingen voldeed. Daarnaast was het niet aannemelijk dat een gorilla in het water zou gaan of een sloot zou overspringen, aldus justitie.

Bezoekers

Tenslotte concludeert het OM dat de uitbraak van Bokito mede is veroorzaakt door gedrag van een of meerdere bezoekers die hierop door medewerkers en een vrijwilliger zijn aangesproken.

"Het bevestigt dat Blijdorp heeft voldaan aan alle wettelijke verplichtingen", aldus een woordvoerster van de dierentuin.

"Wel of geen vergunning, het enkele feit dat Bokito is ontsnapt, bewijst al dat onvoldoende is gedaan om dit levensgevaarlijke dier onschadelijk te houden", stelt advocaat Frank van Ardenne van de Rotterdamse familie.

Gefrustreerd

Bezoekers hadden de weken voor het incident signalen afgegeven dat Bokito gefrustreerd was. Medewerkers van de dierentuin hadden dit eveneens geconstateerd.

"Blijdorp is daar kennelijk niet adequaat mee omgegaan", aldus Van Ardenne. Uit het dossier blijkt namelijk niet welke maatregelen de dierentuin heeft genomen om een uitbraak te voorkomen.

Gerechtshof

Het gezin stapt nu naar het gerechtshof in Den Haag. Het hoopt dat het hof het OM in Rotterdam alsnog opdracht geeft Blijdorp te vervolgen. De familie wil dat een dergelijk incident nooit meer voorkomt.