AMSTERDAM - Jongeren onder de 16 jaar van wie wordt vermoed dat zij alcohol hebben gedronken, moeten aan een blaastest worden onderworpen. De Telegraaf meldt maandagochtend dat dit een idee van het CDA in de Tweede Kamer is.

Het idee is onderdeel van een actieplan waarmee de overlast van hangjongeren beperkt moet worden. Het is nu nog niet toegestaan jongeren in deze leeftijdscategorie te laten blazen.

Volgens Kamerlid Mirjam Sterk (CDA) neemt het drankgebruik in deze groep jongeren schrikbarende vormen aan. Volgens Sterk drinkt zeker zeven procent van de kinderen in de groepen zeven en acht van de basisschool wekelijks alcohol.

Erger

Dat zijn kinderen tussen de 10 en 12 jaar. "En nog erger, de gemiddelde leeftijd van kinderen die opgenomen worden met alcoholvergiftiging is 13,5 jaar", stelt de christendemocrate.

Als na de test blijkt dat een kind alcohol heeft gedronken, moet de politie dat melden bij de Centra voor Jeugd en Gezin. De ouders krijgen dan van daaruit vrijwillige of verplichte ondersteuning bij de opvoeding van hun kind.