LONDEN - Onder de vijf gearresteerde verdachten van de mislukte Britse terreuraanslagen zijn twee artsen die werken in Britse ziekenhuizen. Dat meldden verscheidene Britse media, waaronder Sky News.

Bij alle vijf arrestanten zou het om buitenlanders gaan. Volgens de nieuwe Britse premier Gordon Brown hebben de personen achter de aanslagen banden met het islamistische terreurnetwerk al-Qaeda.

Een van de artsen zou een Irakees zijn die asiel is verleend. Hij was betrokken bij de poging het vliegveld van Glasgow op te blazen.

De andere arts werd opgepakt op een snelweg. Deze man zou van Jordaanse of Iraanse afkomst zijn en werken in het North Staffordshire Hospital in Stoke-on-Trent. Een derde verdachte zou een Libanese achtergrond hebben. Een vrouw die werd opgepakt droeg bedekkende kleding voor een moslima.

Klopjacht

De Britse politie zette maandag zijn klopjacht voort op medeplichtigen van de verdachten die vrijdag en zaterdag met bomauto's aanslagen wilden plegen in Londen en Glasgow. Overal zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt.

De autoriteiten zetten extra veiligheidspersoneel in op trein- en metrostations. Volgens Britse media wil Londen duidelijk maken dat forenzen veilig van en naar hun werk kunnen ondanks de inmiddels hoogste alarmfase voor terreuraanslagen in het land. Passagiers moeten wel rekenen op extra controles.

Onrust

Terminal 3 op de Londense luchthaven Heathrow was zondagavond enige tijd afgesloten wegens de vondst van een verdacht pakketje. Volgens Britse media was het vals alarm, maar het leidde wel tot onrust op de drukste luchthaven van Europa.

Eerder zondag was er ook een tijdelijke ontruiming van een deel van de luchthaven John F. Kennedy in New York, maar ook hier betrof het loos alarm.

Waakzaamheid

Premier Brown riep op tot waakzaamheid en vastberadenheid tegen de dreiging van het terrorisme: "We laten niet toe dat iemand de Britse way of life ondermijnt."

Alle grote evenementen in Londen gingen gewoon door zoals de Gay Pride, het tennistoernooi van Wimbledon en het grote concert voor wijlen prinses Diana, waar tienduizenden onder strenge veiligheidsmaatregelen een feestje bouwden. De Amerikaanse president George Bush prees Brown voor diens "uiterst krachtige antwoord" op de terreur.

Gascylinders

Toch hadden de meeste Britten hardnekkige tv-beelden op hun netvlies van een brandende, met gascylinders gevulde jeep waarmee terroristen dood en verderf wilden zaaien in de luchthaven van Glasgow. Dat premier Brown zelf een Schot is en geregeld gebruik maakt van de luchthaven is volgens terreurexperts waarschijnlijk geen toeval.

Slachtoffers

Een dag daarvoor hadden twee Mercedessen volgeladen met gas, benzine en spijkers talrijke slachtoffers kunnen veroorzaken in het centrum van Londen. Britse kranten repten van "Bagdad in Groot-Brittannië" en "Killers van al-Qaeda".