KENNEBUNKPORT - De Amerikaanse president George Bush heeft zondagavond (Nederlandse tijd) zijn Russische collega Vladimir Poetin ontvangen op een buitenverblijf aan de Atlantische kust van de Verenigde Staten.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/1667 De informele ontmoeting moet de spanningen tussen beide leiders verminderen.

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, verliep de eerste discussieronde in zeer vriendschappelijke sfeer. Poetin is tot en met maandag de gast van Bush.

Beide kanten waarschuwden voor te hoge verwachtingen over de resultaten van het onderonsje tussen beide wereldleiders. De belangrijkste gespreksonderwerpen zijn het geplande Amerikaanse raketschild voor Midden-Europa. Rusland moet daar niets van hebben. Het tweetal verschilt ook van mening over de toekomstige status van de Servische provincie Kosovo en het gevaar dat uit zou gaan van de nucleaire ambities van Iran.

De baas van het Kremlin is de eerste buitenlandse gast die door Bush is uitgenodigd naar het vakantieverblijf van zijn ouders in Kennebunkport (Maine). Ongeveer 1500 betogers grepen de bijeenkomst aan om Bush op te roepen de oorlog in Irak te stoppen, aldus Amerikaanse media.